Dom drewno-centryczny

Lokalizacja: centralna Polska
Inwestor: prywatny
typ: projekt architektoniczny, rezydencja
stadium: koncepcja
Powierzchnia: 250m2
Projekt: 2017 r.

Budynek mieszkalny jednorodzinny o charakterze atrialnym, zaprojektowany na planie kwadratu. Głównym zamysłem było stworzenie kontrastu materiałowego między “zimnym” zewnętrzem budynku a “przytulną i domową” częścią wewnętrzną. Do osiągnięcia celu użyty został kamień i beton jako okładzina elewacji zewnętrznych natomiast drewno w części atrialnej. Efekt potęgują panoramiczne przeszklenia otwarte na wewnętrzny dziedziniec oraz drewniany taras wychodzący na zewnątrz budynku. Ogólnej koncepcji przyświecała idea minimalizmu oraz wpasowania się w naturalne otoczenie. Kompozycja atrialna oraz użyte materiały znajdują również swoje odzwierciedlenie w idei skupienia życia domowego w centralnej części domu. Północna strona rezydencji jest stroną całkowicie zamkniętą, natomiast od strony południowej słońce wnika do atrialnej części budynku. W planie wyszczególnić można frontową część wejściowo-gospodarczą oraz dwa skrzydła mieszczące strefę dzienną oraz sypialną. 

Zobacz również:

Powrót